Termeltetés

Fő profilunk a Tavaszi és Őszi vetésű étkezési mák termeltetés.

A családi vállalat 2010-ben ipari és étkezési mák termesztésére alakult az utóbbit a mai napig aktívan folytatjuk hazánkban több megyében.

Termelői körünk éves szinten 1000-1200ha terültről lát el minket az őszi és tavaszi vetésű kombájntiszta mákmaggal.  Teljes körű technológiai leírással és több mint 20 év tapasztalatával igyekszünk segíteni a gazdatársainkat a legjobb termelés érdekében.

Bővebb információval a megfelelő kolléga felkeresésével tudunk szolgálni!

Máktermesztés a gyakorlatban, sajtómegjelenés

Magyarországon termesztett mák fajtákat genotípusuk alapján két csoportba soroljuk, őszi és tavaszi vetési idejüek, hasznosításuk szerint pedig ipari az az magas alkaloid tartalmú gyógyszeripari felhasználásra, vagy étkezési célú felhasználásra. Mindkettő termesztése jelentési kötelezetséggel jár, amit a NEBIH honlapján közzétett formanyomtatványon tehetünk meg az illetékes eljáró járási hivatalnál, tavaszi vetés esetén április 30-ai, őszi vetésnél november 30-ai határidővel. A vetéshez kizárólag fémzárolt mák vetőmag használható, melynek számla másolata a bejelentéshez csatolandó.

Néhány figyelmet érdemlő dolog az étkezési mák termesztéshez:
A tavaszi mák fajták, tenyészideje 120 – 160 nap a csírázási hőoptimumuk  7 – 10 celsius-fok. Az őszi mák fajták, tenyészideje 250 – 270 nap csírázási hőoptimumuk 15 – 20 celsius-fok.

Az utóbbi évek aszályos tavaszi időjárása miatt előtérbe került az őszi mák termesztése, mivel a hosszabb tenyészidővel jobban tolerálja a viszonttagságos időjárást és nagyobb a termésstabilitása a tavaszi máknál.

A teljes cikk ide kattintva tekinthető meg: http://magyarmezsgye.hu/?p=8632

HírTV riportja, 4:30-tól